1 mars
Äntligen! Efter en månads väntetid utan besked gick soffan i dag att beställa. Hemleverans för 748 riksdaler var enda vettiga alternativet om jag inte skulle hämta den hos en Bring partner i Torshälla eller Örebro.

Kreditkortet har slagit i botten, men den här skulle jag bara ha. Jag kunde ju ha köpt en soffa för en tredjedel av priset, men det var inte intressant.

Jag läste på vlt.se att fackförbundet Handels stämmer Ica i Arbetsdomstolen. Det här fallet ska bli intressant att följa då jag är intresserad av arbetsrätt. Vi läste en del arbetsrätt under utbildningen på yrkeshögskolan.

Den anställde som bor i Västerås, sparkades av Ica sedan han enligt företaget gjort sig skyldig till "olämpligt beteende av sexuell karaktär" och "stöld av arbetstid".

- Här vet jag att det är viktigt att sakerna är dokumenterade, men också att personen i fråga fått vetskap om felen och typ fått någon form av varning innan.

Är det en tillsvidare anställd eller provanställd spelar också roll. Här utgår jag självklart att det rör sig om en tillsvidare anställd. Men det är också skillnad på om du jobbat ett år på företaget eller 20 år och inte har något annat på dig under dessa år.

När sådana här allvarliga saker inträffar tar garanterat en stor arbetsgivare som Ica hjälp av deras HR-avdelning. Det är inget en chef bara gör utan det är väldigt viktigt att det blir rätt juridiskt. Det borde innebära att de har ganska mycket på fötterna kan jag tycka.

Handels anser däremot att Ica gjort fel, men jag undrar på vilka grunder?
Handels vill att avskedet ogiltigförklaras.

Därtill kräver fackets juridiska ombud att den anställde ska få sin lön som vanligt från och med dagen för avskedandet och fram till dess att saken tas upp till förhandling i Arbetsdomstolen. De vill också ha ett allmänt skadestånd om 200 000 kronor till den anställde.

Det blir intressant att se vad Arbetsdomstolen kommer fram till. Det är stor skillnad på om den anställde gjort sig skyldig till något som motiverar avsked som är starkt. Då får du gå direkt utan lön. Medan uppsägning är mildare och lär innebära uppsägningslön med semesterlön samt skadestånd om det blir så i det här fallet.

Det är svårt för mig att veta utgången. Då skulle jag ha behövt all fakta, men jag tror på någon form av förlikning. Personen kommer inte få tillbaka jobbet, men avskedet kan förvandlas till en uppsägning med lön. Det kan bli tal om mycket pengar. En uppsägning från arbetsgivaren kan ge den anställde sex månadslöner utan att han behövt jobba, men också därtill ett skadestånd om Arbetsdomstolen anser Ica gjort fel.

Men vid ett avsked t.ex. tror jag det är regel att den anställdes fack underrättas. Kanske har de missat det här? Det gäller så klart även vid en uppsägning, men avskedet är ju starkare och går mycket snabbare av genomföra.

Sedan tycker jag det är märkligt då Vlt skriver att det är oklart på vilka grunder Handels menar att Ica gjort fel. Handels jurister har fortfarande inte träffat den anställde och pratat tillräckligt med honom för att höra hans version av vad som skett enligt tidningen. Konstigt av Handels tycker jag.

* Rättsfall från Arbetsdomstolen under 2020 --> här

28 februari
Det blev ingen stuga för mig den här helgen. Har i stället varit hemma och pulat med några saker på hemmaplan. Jag har tagit bort dubbdäcket på hojen och gjort rent cykeln. Smörjt kedja och rörliga delar.

Jag lyckades bara byta ett däck på bilen. Tydligen har täckbrickorna bränt fast i fäljen. Enda chansen blir att hissa upp bilen och ta fram en slägga. Otroligt! Men hörde med en granne att problemet är ganska vanligt.

Jag skulle ha fettat in brickorna, så hade det troligen gått bra. Bultarna är inga problem att få bort. Det går inte heller något bra med domkraften när det blir så här. Här måste bilen upp riktigt och sedan får man banka bakifrån.

Att jag tänkte ta bort vinterhjulet redan nu beror så klart på att jag inte åker tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Jag har nya dubb och det är onödigt att slita på dem. Inte bra för vägarna heller eller miljön.

Sedan kan jag lova att hjulen verkligen sitter fast. Ingen idé att ens försöka något mer utan nu behövs proffshjälp.

Jag var tvungen att sluta följa "Köp & sälj - Triathlon" på Facebook. Blev bara så otroligt trött på att som ska sälja cyklar. Utbudet är enormt och har du köpt en hoj för 50 000:- och piffat upp den får du ändå vara glad om du får 25 000:- året efter. Så tuff är marknaden. Många övervärderar sina cyklar.

Det är likadant med pulsklockor. Marknadsvärdet på en klocka som kostade 5 000:- är inte så bra. Ska du ändå försöka sälja är det en fördel om kartong och kvitto medföljer. Och sätt ett attraktivt pris från början

Jag börjar allmänt bli ganska trött på Facebook. För mycket reklam och styrda budskap. Förslag på vad jag ska gilla. Urk! Blä ...

Tänk den där låten Jerusalema med Master KG. Jag fångade upp den tidigt innan den slog, men dessvärre är det något allvarligt fel med låten. Jag menar det är ju en karl som kommer in direkt och säger samma sak under i princip hela låten. Jag förstår inte vitsen? Det förstör hela låten och den är omöjlig att lyssna på med hörlurar.
Hade tomten varit borta hade det varit en riktig superhit

27 februari
Härligt med en VSK-pinne borta mot allsvenska Halmstad. Starkt!
Hemmalaget hade väl mer boll och någon fler chans, men jag tycker ändå 0-0 känns ganska rättvist.
Nu har VSK allt i sina egna händer hemma mot Gais.

Jämför vi VSK nu mot förra året så tycker jag laget har ett högre bolltempo och de verkar också lite bollskickligare. Jag har ju tidigare varit starkt kritisk mot bollduttandet i backlinjen och att allt gått för sakta. Nu är det högre tempo, men också lite snabbare omställningar och mer variation i spelet. Bra så ...

Kul för de svenska skidtjejerna. Tvåa, trea och femma är bra inför stafetten.

Det var väl bra för Frida att det fick bli silver efter fallet och stavbrottet. Annars hade det blivit både tårar och ilska i målet vill jag lova.

Jag tycker också vi måste ha i minnet att den här tjejen "bara" är 21 år. Vi måste ge henne tid och man kan inte begära att hon alltid ska vara på topp.

Jag tror Frida är skör på många sätt och med den hårda belastning hon tränar med är det mycket viktigt att allt funkar med kost, sömn, återhämtning och allt annat på sidan om. Här är jag ibland lite orolig eftersom hon verkar väldigt envis och tjurskalig. Vid den här unga åldern vet man inte alltid bäst och jämför mot Therese Johaug som är elva år äldre. Frida kommer bli bäst, men hon är inte riktigt där än.

Jag måste säga att jag är väldigt förvånad över Ebba Busch agerande med den här husaffären med 81-åringen. Den fortsätter och nu har hon själv blivit stämd för ett uttalande. Någon rådgivare borde liksom finnas, men det ser mörkt ut här.

KD säger ju sig värna de äldre och svaga i samhället, men det här är något annat. Ebba är både stark, känd och rik.

Även om Ebba skulle få rätt i domstol, så kommer eftersmaken bli mindre bra.
Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. En stor ledare måste kunna kompromissa och i det här läget ser Ebba bara till sin egen fördel och vinning. KD som parti kommer inte vinna något på det här, tvärtom!

En annan kvinna som verkar ha fått något hårt i huvudet är Annika Sörenstam. Med all respekt för vad hon gjort inom golfen, men att fjäska och berömma Donald Trump i Vita Huset när hon mottog frihetsmedaljen är under min värdighet. Det är ingen respekt i mina ögonen.

25 februari
Dåligt med uppdateringar, men det har varit fullt upp. Det har varit en tuff arbetsvecka med Biltema, VLT stadsliv och två reklamdagar i måndag och onsdag. Många tidningar dessutom i morgon fredag blir det.

Nu är det sista veckan med morsans lägenhet. Det har varit en pärs vill jag lova. Mycket att ta hand om och beslut som ska fattas. Men jag tycker det gott bra trots allt och är så klart tacksam för all hjälp.

Det som återstår är lite städning i lägenheten och ett lass med saker som går in i bilen. Men det sista får syrran och Rodde fixa. Jag har gjort mitt tycker jag ;-)

Som lite kuriosa. Jag tror jag har sju-åtta fulla flyttlådor med bara handarbete. Jag har inte haft tid att sortera och tänkte försöka sälja rubbet någon gång längre fram när mer tid finnes och orken är tillbaka. Annars är varken jag eller syrran ute efter några större pengar. Mycket har vi skänkt bort som vi inte kunnat ta om hand. Men just det här ville jag få lite ordning på och då kan man lika gärna försöka sälja det till någon som verkligen vill ha det. Vi får se hur de går.

Fortfarande känns det overkligt att morsan inte finns längre. Jag har svårt att sätta känslor på det. Men det är lättare att bearbeta när du har fullt upp med jobb och allt på sidan om. Jag har liksom inte hunnit och haft tid att grubbla för mycket. Det har hela tiden varit saker du måste ta tag i.

Jag hittade ett fint foto på mamma som jag satte upp bredvid mig själv. Notera att det är samma tapeter och är taget i samma veva. Mamma måste vara runt de 30 och jag tycker hon var grymt snygg! Förstår att farsan blev kär där ;-)

Jag tänkte också på det om jag någon gång skulle få en dotter så hade jag försökt få in namnet "Viola" som mamma hade som mellannamn någonstans som ett sätt att hedra min mamma. Jag tycker det är fint och det är ganska ovanligt.

Småfotografierna tycker jag också är väldigt fint. Det är jag, min syster Åsa, mamma och även min extra morfar. En gång för länge sedan hade jag någon dejt på besök som frågade mig: "Har du barn?" när hon kollade på kortet på mig och morsan i badet

21 februari
Haft en mycket bättre helg nu. Har känt mig stark och fått en hel del gjort.
Jag åkte ut i fredags till stugan och den stackars Golfen var återigen fylld till bristningsgränsen. Stackars krake säger jag bara. Jag kör hårt med den gamla bilen. Nu bland annat med nytt köksbord och fyra nya stolar. Det blev bra!

Främmande på lördag och jag tror besökarna uppskattade det nya. Soffan är fortfarande slut i lager, men jag väntar. Trots ny Miokatalog har jag inte ens kollat i den. Jag har redan bestämt mig för den skönaste soffan jag suttit i ;-)

Jag åkte hem till fotbollen i dag. Missade några minuter och det lät på kommentatorn som att VSK var helt utspelade i början och hade kunnat lega under med 2-0 efter tio minuter.

Men VSK vinner mot självaste Malmö FF! Mot svenska mästarna och mesta mästarna. MFF hade inte förlorat i cupen hemma sedan 2015 och då mot allsvenskt motstånd.

Hela VSK laget som var svartklädda imponerade och allra mest gillade jag Simon Johansson och det var inte bara för frisparksmålet utan för hans fysiska och uppoffrande spelstil.

Men behöver det här innebära att det blir en bra placering i Superettan? Nej, inte alls!
Men jag tycker VSK har ett intressant lag, men det viktigaste i slutändan blir att få ihop gruppen.

Jag är förvånad att så många lag i superettan gjort så många och meriterade värvningar. Varifrån kommer alla pengar. Är det SMS lån? Risken finns att flera föreningar även om det skulle gå bra sportsligt kommer dra på sig skulder. Vänta och se får ni se ...

VSK sålde i torsdags Simba till Norge. Enligt uppgift och ej bekräftade källor kan VSK ha fått 1,5 miljoner för honom och någon klausul på vidare försäljning. De köpte honom (säkert billigt) från Sandviken där han knappt var ordinarie och lönen här lär inte varit hög. Kanske 7-10 000:- i månaden i VSK.

I Norge lär han personligen fått en bra deal och säkert över 50 000:- för spel i högsta ligan.

Jag tycker Robin Blommé som fick gå från VSK som sportchef trots halvtidslön borde få upprättelse. Han värvade Simba och plockade även in Prodell. Utan denne Prodell hade VSK spelat i ettan nu. Vi har Blommé att tacka för mycket.

Även om jag tror VSK:s trupp håller bra i superettan är jag mer orolig för det på sidan om. Marknadssidan t.ex. VSK behöver definitivt snäppa upp nivån på kansliet där det behöver förstärkas. Så fort Coronan lagt sig och publik tillåts på arenorna.

16 februari
Hade ingen jättebra helg senast. När jag kom ut till stugan i fredags kväll började jag få magknip och hade sedan problem att sova. Var däckad mest hela lördagen, men ingen feber tror jag.

Väntade främmande och besök, men fick vänligen avboka. Lilla Vera som precis fyllt 10 år och i flera veckors tid sett framemot att komma till Bubbarsbo skrev ett SMS till mig och frågade. "Är du verkligen sjuk?!?" Hon trodde väl inte på mamma och pappa ;-)

Jag skickade då ett foto på mig när jag låg däckad i sängen och sedan en bild på spyhinken som aldrig kom till användning. Jag hade då hoppats på ett krya på dig gubben, men hörde inget mer sedan (haha).

Jag var sedan bättre på söndagen, men hade inte jobbat om det varit måndag. Så bra var jag inte och magen var fortfarande konstig och jag trött. Lade mig tidigt trots jag hade sovit mycket i helgen och på måndagen var jag mycket bättre.

Var tuff måndag på firman! Körde 722 16 och tog ut alla Mio kataloger, hade delning på mitt vanliga distrikt 722 17 och det blev en lång dag.

Tisdagen fortfarande 722 16, men ingen delning, mindre post och ingen reklam.
En klart bättre dag än måndagen ;-)

9 februari
Hittade en mobil med bankkort på turen, men som tur var för ägaren en fastighetsskötare var han alldeles i närheten ;-) Den låg på gatan och jag kunde kört över den.

En kvinna på samma gata kom sedan och visade ett SMS som sade sig komma från "Postnord" där hon skulle betala tullavgift på 19 kr. Hon beställer ofta från utlandet. Postnord skickar inga SMS utan då kommer det brev. Hon hade tidigare blivit lurad på några tusen kronor genom att klicka på en länk i ett SMS.

* "Bo, 60, fick mobilen kapad – ringde 1 000 utlandssamtal" --> här

Det finns mycket skit i dagens samhälle. De som tog post från mig i början av december dök troligen upp igen. Rätt som det var från ingenstans dök de upp och tittade in i mitt fordon som då var låst. Jag hade precis börjat min utdelning på Karlslunds servicehus efter Svartån. Det här var i slutet av januari.

Jag tyckte tjejen såg mer sliten ut nu. Killen såg jag inte så mycket av då han både hade mössa och luva på. Men jag tror absolut det var samma par och jag uppskattar dem i 30-årsåldern.

Killen hade flera väskor i två cykelkorgar på en elcykel som troligen var stulen. Tjejen par runt på en stor väska.

Tjejen försökte smita in på servicehuset, men gjorde inte det när hon såg att jag tittade. Då försökte hon vifta bort mig med handen som att jag inte skulle bry mig ;-)

Jag börjar lära mig det här beteendet nu och hur de ser ut och jobbar. De här människorna lever på att stjäla. De är ofta i rörelse och tar tillfället i akt. En olåst källardörr kan vara en öppning in och då blir det inbrott mitt på ljusa dagen.

De är också påverkade av droger. Jag tycker man ska vara observant. Det är svårt att se vem som är tjuv och drogmissbrukare. Kolla bara på krogen! Många där är påverkade av saker som inte är alkohol kan jag lova.

Ett varningstecken jag vill dela med mig av är i alla fall det här med väskor. De har ofta sådana! Dels för att ha inbrottsverktyg (en liten kofot, hammare, bultsax etc.) men också för att ta med sig det som stjäls.

8 februari
Det rullar på, men jag behöver komma igång med träningen någon gång. Snart är det bara sex månader kvar till Ironman Kalmar och jag har ingen form alls. Jag är dessutom AWA och har en seedning i botten fast jag känner mig som ett blåbär. Pinsamt. Även om jag är på en bottennivå just nu är ändå planen att köra, men kommer jag komma runt?!?

Såg också att två äldre herrar i åldern 75-79 år var anmälda! Starkt att köra Ironman när du börjar närma dig 80 år. De kanske inte alls kommer klara av det, men de försöker i alla fall så cred för det.

Lite nördigt att låna två böcker om ekonomi på bibblan, men det blev också några träningstidningar i "Aktiv träning" och "Runners world". Nu ska jag bara få tid att läsa.

Det var två otroligt fina dagar ute i stugan. Kan avslöja att den hemliga sjön --> här är Lillsvan och att de kör som tokiga där. Inte på hela sjön såklart, men en bit i alla fall. Jag både hör och ser dem från stugan ;-)

När jag var och tittade på soffa till stugan hittade jag Klintorp 3-sitssoffa, i färgen brunröd på Ikea --> här. Den ska jag ha! Där satt jag som en prins och riktig kvalité och den ser bättre ut i verkligheten än på bild. 10 000:- är taget alla dagar i veckan, men dessvärre är den slutsåld och de vet inte när den kommer in på grund av pandemin. Grrrrr!!

6 februari
Det rullar på här och det finns fortfarande en hel del saker kvar i mammas lägenhet. Vi har den månaden ut på oss. Jag kommer strax åka ut med ett litet lass till stugan. Blir en övernattning.

Jag fastnade annars för Expressens stora reportage och redogörelse --> här om elitsoldaten och officeren Deniz Arda, 32 år försvinnande i dag. Mycket bra och intressant!

Jag vet inte vad jag ska säga. Den här killen var tränad för att överleva till varje pris. Han hade svart bälte i karate, var erfaren i närstrid och undervisade i självförsvar inom Försvarsmakten.

Han hade fyra jägarutbildningar och det är otroligt ovanligt! Han gjorde värnplikten på Blekinge flygflottilj i Ronneby som flygbasjägare.

Jag var nivån under och gjorde också på flygvapnet, men i Söderhamn som närskyddssoldat. Jag sökte till fallskärmsjägare, men kom inte in. Det var begåvningstestet som var för dåligt och även snacket med psykologen som inte nådde upp i nivån för att antas till sluttestet för att kunna bli fallskärmsjägare.

Då i början på 1990-talet när alla skulle göra lumpen var konkurrensen stenhård bland de finaste och hårdaste utbildningarna. Jag kommer ihåg att Aftonbladet rankat de hårdaste utbildningarna då som 1. Fallskärmsjägare 2. Kustjägare 3. Attackdykare o.s.v.

Deniz Arda hade även utbildning till fallskärmsjägare i Karlsborg och hade gjort kustjägarprovet. Var sedan stationerad på arméns jägarbataljon i Arvidsjaur där han jobbade.

Vad är det som hänt honom? Ja, jag tror han råkat ut för något brott, men det mesta verkar oklart.

2 februari
Det gick bra i går på begravningen. Mest känslosamt blev det för mig i alla fall när låten vi valt spelades. Vera fick heta Vero av prästen och på blomsterarrangemanget ;-)

Det är som sagt skönt att den här biten är avklarad. Det finns ett före och ett efter.

I himlen tror jag morsan dricker kaffe och njuter av fint sommarväder. Hon har två friska ben och kan springa om hon vill. Hon njuter av tillvaron, men tycker lite synd om oss som får kämpa här nere i det här vädret. Vi kommer ses någon gång, men inte än ...

Att cykla till firman i morse var tufft. Inget plogat och några centimeter nysnö. Snöandet fortsätter sedan på turen och inte mycket skottat var det.

Kommer hem och äter litegrann. Sedan 1,5 timmar snöskottning åt föreningen och sedan åkte jag till mammas lägenhet och fortsatte. Hemma strax efter klockan 21.00. Tufft liv man har just nu, men jag klagar inte.

Fixade också lite mat tills morgon. Sedan blir det att ordna två portioner till torsdag och fredag. Ja, det blir samma rätt för att spara tid

PS. Det gick bra för min gode vän på operationen, men nu väntar några veckors sjukskrivning. Krya på dig hårding! DS.

1 februari
I dag är det begravning av mamma. Klockan 11.00 är det dags och precis samtidigt ska en god vän opereras. Jag håller alla tummarna för dig och jag vet att du tänker på mig.

Jag var hela helgen i min stuga. Jag åkte ut så jag var där redan när handbollen skulle börja i fredags.

Lördagen och söndagen var otroligt fina med en hel del sol!
Det var massor av folk som var på isen. Ett gäng åkte runt med skotrar och bilar och de verkade ha väldigt kul. De åkte någon bana och var även ute och körde när det blivit mörkt.

Förra helgen jag var ute i stugan strulade appen som sköter värmepumpen. Jag var dum som avinstallerade eftersom jag tror det var något serverfel med just den appen. Andra upplevde samma sak. Men jag kunde inte fixa det då, men lyckades efter mycket om och men göra det den här helgen. Det är väldigt skönt att kunna reglera värmen, men också en stor trygghet och ha kontroll på inomhustemperaturen när det är så kallt som nu (15-20 minusgrader på natten).

När jag var rookie 2011 och bara hade direktvärmande oljeelement på el skruvade jag ner dessa och ersatte med frostvakter. Det blev totalfiasko! Ledningarna frös invändigt och någon blandare samt del till varmvattenberedaren gick sönder. Dessa oljeelement var ju väldigt dyra att ha på.

Annars är det stora förändringar på G i stugan. Men jag tror jag ska höja nivån ytterligare ett snäpp. Jag har satt upp många nya gardiner och ska fixa rätt längd med snabbfållband. Nya gardinstänger. Bokhyllan blev maffig! Sekretären okej och nu har jag en ny skriv- och datahörna.

Soffan ut på altanen där den är lite stor, men oj! vad du sitter och ligger skönt och vilken utsikt mot sjön. Du kom närmare naturen.

Köksbordet hamnar sedan mer mitt i rummet och alla fyra får mer plats. Jag kommer byta stolar och behöver en bra och fin bordsduk.

En större matta ska köpas och vi pratar hela 250x350 cm! Jag tror det kan bli grymt att få något större som går över hela. Bara den kostar nästan 4 000 kronor.

Sedan blir det en ny soffa. Som sagt vi jobbar på där och målet är något riktigt bra ...

Jag tog i går kväll efter handbollsfinalen mitt första träningspass på ganska precis fyra veckor. Det blev ungefär sex kilometer löpning. Kökstemperaturen visade ute minus 7,1 grader. Jag sprang genom Hovdestalund kyrkogård och besökte mina gravar. Ska i dag efter begravningen fixa nya batterier på ett par som hade dåligt ljus.

I lördags när jag lyssnade på P4 nyheterna klockan 18.00 höll jag på att sätta kaffet i halsen. Det började med en nyhet av en mäklare som berättade att skog där varg etablerar ett revir blir mindre värd. Han tog Dalarna och Värmland som exempel. Den här nyheten kändes helt malplacerad och var dessutom först och deras huvudnyhet.

När jag sedan lyssnade klockan 19.00 var den helt borta! Jag hittade sedan inte alls nyheten när jag försökte på Sveriges radios hemsida.

Jag lade upp på min Facebook några videos. Inga inbrottstjuvar än så länge vilket är skönt, men kameran har den senaste tiden bland annat fångat en älgkalv, några råddjur och en aktiv räv.

En gång såg jag en räv som grävde fram någon mus och jakten pågick säkert fem minuter. Rävar är listiga med ett otroligt luktsinne

26 januari
Det har varit ett antal krävande dagar på firma Posten på grund av snön och framför allt halkan. Du måste vara försiktig och jag har inga dubbar på däcken och fordonet går på el och vissa har haft problem att komma runt på sina turer med rådande underlag.

Det har även varit svårt att komma fram till lådorna och har fått kliva över snövallar och isiga bäddar. Det är mycket nu!

I dag var det dock mycket bättre. Det har också varit stora problem att cykla. I går var jag tvungen att kliva av cykeln vilket i princip aldrig händer på grund av läget bakom Vedbobacken. Det var blankis, rejäl nedförsbacke och knottrigt som värsta puckelpistbanan. Jag ser nästan aldrig några cyklister där längre.

Jag har också slitit mycket i lägenheten. Jag har tagit nästan alla saker eftersom syrran inte vill ha eller har plats. Tur jag är singel och bor själv, har hus med lillstuga och flera förråd därute.

I lägenheten fyller jag dessutom på med garage, källarförråd och ett stort vindsförråd.

Sedan blir det återbruk med vissa saker, andra ska bäras upp och fixas. Tvättas och diskas. Sedan ska jag fixa käk och mycket annat och i kväll var det styrelsemöte i Brf. Skogsgården.

Tur jag inte har en krävande fru eller en sportig hund som behöver rastas fyra gånger per dag. Jag har fullt upp en då.

Någon träning existerar inte. Blir det något i sommar får väl målet att bli att komma runt. Jag får försöka undvika sista timmen eller också gör jag som thailändaren som "bara" cyklade Ölandsvarvet och genade på löpningen och sprang tre mil ...

23 januari
Det blev en riktigt lyckad dag. Stort tack till bästa Rodde för hjälpen. Han är grym.
Det blev ett rejält lass, en full bil och en proppad IKEA-släpkärra.

Nu kan du hyra släpvagn på IKEA bara genom att använda telefonen om du har appen installerad. Du behöver inte träffa någon fysisk och du låser t.o.m. upp kärran med telefonen.

Även om allt gick bra i dag kunde det börjat illa. På Resmilan hade vi tagit ner bokhyllan och vitrinskåp då en boende med elrullstolen råkade köra på en överdel med glas som gick i backen! Inget viktigt gick söder, med vederbörande smet fort och sade ingenting. Det är möjligt att vi ställt överdelen lite slarvigt och att den stod lite i vägen när man kom ut från hissen eller också var det bara en riktigt dålig chaufför som var lördagsbakis.

I stugan blev det ungefär som jag trodde. Men vi dividerade lite fram och tillbaka och vägde fördelar mot nackdelar. Till slut blev det grundtanken förutom att sekretären kommer ställas under värmepumpen. Då döljer vi elkablar och kan dessutom få in en lite större soffa. Nackdelen kan vara att man sitter med ryggen mot TV:n. Det här blir en skriv- och datahörna, men det är ju en bärbar dator och man kan ju flytta den till vardagsrums- eller köksbord

Jag kommer fortsätta i morgon. Jag åker alltså ut till stugan för att fortsätta fixa och kommer sedan åka hem på eftermiddagen innan det blir mörkt. Det är mycket att göra. Bokhyllan ska oljas och rengöras. Kablar ska dras. Fönsterbrädor flyttas och nya tillkomma. Vedförvaring flyttas. Sätta upp nya gardiner. Massor av saker ska rengöras och diskas. För att nämna några saker av alla på göra listan.

Då var det helg igen. Jag har varit lite småseg hela veckan och det har varit fortsatt mycket plock i lägenheten.

I går och i torsdags blev det brevbäring innanför cityringen på grund av sjukdom. Inga konstigheter så, men det är väldigt besvärligt underlag på många ställen. Men det är ännu värre där jag bor om man jämför innerstaden som har många uppvärmda gator.

I dag blir det en vända till stugan och jag hoppas vi får in allt som vi vill ha med. Drygt att annars behöva åka en extra vända.

Jag hoppas också mitt tänk och mina mått blir bra. Alltid svårt när det är så här mycket som ändras att få det att klaffa perfekt. Men jag hoppas!

Min syster vill inte ha mycket av sakerna och det är som det är. Jag kommer ta mycket, men kommer väl rensa längre fram. När vet jag inte. Men jag vill inte göra något förhastat och jag har plats. Men tur man är själv och har dubbla boenden.

Bara julsaker tror jag uppskattningsvis vi fyller tio flyttlådor. Absolut! Ändå fick jag och syrran mycket när hon sålde lägenheten 2017. På den här nivån är det. Julkulor flera oöppnade förpackningar där de dyraste kulorna kostar 100 stycken.

Handarbete, garn, sy, broderier, sticka och där är det lika många lådor.

På jobbet är vi fyra stycken gamla störar som brukar diskutera Estoniakatastrofen. Två stycken tror det är något skumt med hela förlisningen medan jag och en annan inte tror det är så alls förutom att det blåste storm och att bogvisiret var i dåligt skick och lossnade. Nu ska det ju bli dykningar till våren som beräknas kosta över 50 miljoner och vi får väl bordlägga frågan till vi får mer information

18 januari
Det är bråda dagar att hinna med allt som man vill. Har jobbat hårt hos morsan och alla saker ska ju också någon annanstans.

Det blir stora förändringar i stugan, men jag tror det kommer bli riktigt bra. Nu tänker vi om ;-)

Har varit duktig på att kontakta företag mamma fått post ifrån. Beställde dödsfallsintyg med släktutredning i dag och först var det så lång kötid hos Skatteverket att man fick ringa upp senare. Jag hamnade då som nummer 137 typ och cirka 45 minuters kö. Men polisen var värre och över två timmar ;-)

Köpte nya vinterdäck i dag. Var väl liksom tvungen till slut och de var i princip nya. Bra pris för fyra stycken Kyoto med dubb. Men väldigt trixigt att få på dem då det behövdes distanser. Trångt och ser dessutom dåligt i garaget, men det gick väl till slut. Hoppas de sitter kvar också ...

Har helt tappat träningen efter morsans bortgång. Inte för att jag deppar ner mig utan att det varit så mycket på sidan om med allt. Jag vill också snabba på och bli klar. Inte skjuta upp allt utan jag kör.

På lördag kommer vi köra släp hem till mig och stugan med en jättefin bokhylla i massiv ek med belysning. Ett vitrinskåp hem till mig och en sekretär till stugan som får stå i den lilla stugan.

Jag vet att bokhyllor (den hamnar i stugan) är lite ute, men jag tycker det är så fin och det är väldigt praktisk för förvaring av många saker därför tar jag den.

Soffan den jag har ut på inglasade altan! Det bli grymt. Ny soffa inne, flytt av köksbord, TV, vitrinskåp, belysning i taket och sedan måste jag byta tillbaka vardagsrumsbord m.m. Har man inte jobb så fixar man.

Nu är jag trött. Måste sova. Zzzzzzz ...

16 januari
Då har jag sett "Palmemördaren" som är en ny svensk dokumentär och som publicerades den elfte januari 2021. Dokumentären granskar åklagarens Christer Peterssons anklagelser och påståenden om Stig Engström den så kallade Skandiamannen.

Filmen är gjord av Lasse Lampers som kan väldigt mycket om Palmemordet och jag tycker den var hyfsat intressant och objektiv. Lampers är också mångårig redaktör på SVT:s Veckans brott.

Objektivitet kan jag sakna när jag hörde åklagarens misstankar och de som talar för Stig Engström som mördaren. Väldigt mycket talar ju också emot att Engström skulle vara mördaren enligt mig.

Samma sak när Magasinet Filter pekade ut Stig Engström. Där har jag dock mer förståelse då de pratar om just den osannolika mördaren medan åklagarens Christer Petersson pratar om den sannolika mördaren även om båda tror på Stig Engström som Olof Palmes mördare.

Personligen tror jag inte på Stig Engström som mördaren. Jag säger att det är osannolikt!

Jag menar på att Stig Engström saknade motiv. Ingen av de som kände honom väl tror att han är mördaren och enligt mig betyder sådant mycket. Observera här! Det är vanliga hyggliga människor som du och jag som tror det här. Det är inga yrkeskriminella utan helt vanliga människor.

Varför skulle Stig Engström vid en ålder av 52 år när han var gift och yrkesarbetare skjuta Palme? Det finns inget motiv och han hade ingen kriminell bakgrund.

Han jobbade ofta över och sent eftersom han behövde bli klar med jobbet och arbetsveckan efter Palmes död skulle han på en veckas semester i fjällen.

Det låter helt otroligt att han skulle skjuta statsministern alldeles utanför jobbet och sedan gömma mordvapnet och för att sedan gå tillbaka till jobbet. Han visste att hans in- och utpassering loggades med tidsangivelser. Kan man planera en sådan sak när man jobbar och ska iväg på semester? Ingen har väl sett Stig gå runt med en Magnum revolver 357 i fickan? Varken då, tidigare eller senare ...

Jag tror i stället Engström ville vara ett större och viktigare vittne än vad han i själva verket var. Han blev också både arg och förnärmad när polisen inte tog honom riktigt på allvar. Då började han fabulera ännu mer t.ex. under rättegången mot Christer Pettersson då han sade att han lagt Palme i framstupa sidoläge.

Att han vågade fara med osanning berodde kanske också på att han just visste att han var helt oskyldig. Hade han varit mördaren hade han nog legat väldigt lågt från första början, men han gjorde precis tvärtom.

Och borde inte Lisbet Palme känt igen honom om han var mördaren?!?
Stig Engström ställde ju upp både på bild i tidningen och i Rapport kort efter mordet. Det låter väldigt vågat om han var mördaren.

Att han gick tillbaka till sitt jobb efter mordet tycker inte jag alls är särskilt konstigt.

För mig kommer alltid åklagaren Christer Petersson var en sann tomte som lovade guld och gröna skogar, men vad tusan hade han på fötter när han pekade ut en död utan nära efterlevande som barn och barnbarn?

Det fanns ingen konkret bevisning. Inget vapen, inget erkännande, inga vittnesmål och inga DNA-bevis.
Inte ens ett mordvapen kommer de kunna koppla till kulorna då de är i för dåligt skick.

Det här mordet är inte löst! En annan som håller med mig är t.ex. Leif GW Persson som är övertygad om att Stig Engström inte kan vara mördaren. Först och främst av tidsmässiga skäl, Engström måste ha kommit till brottsplatsen efter mordet säger han till SVT.

14 januari
Dåligt med uppdateringar, men har varit många kvällar i mammas lägenhet och fixat. Mycket prylar och saker är det vill jag lova!

Har annars sett "Palmemördaren" som är en ny svensk dokumentär och som publicerades den elfte januari 2021 på SVT. Jag håller på och filar på lite kommentarer som kommer upp snart

11 januari
Till slut kom vintern och snön på riktigt till Vässan. Det var riktigt tufft att cykla hem från jobbet. Det var som ett smärre träningspass och ett tag gick cykeln som en orm fram i den tunga snön. Spårigt och oplogat.

Det var heller ingen hit att med sommardäck dela ut posten. Visserligen går våra elfordon "bara" i 45 km/h, men det var både otäckt och svårt på vissa ställen.

I lördags skrev Viktor Prodell på för två år med VSK och det gjorde mig mycket glad. Viktor Prodell är stor och stark. En målskytt som också jobbar förvånansvärt mycket på planen. En spelartyp som VSK länge saknat. Hade det inte varit för pandemin eller hans ålder på 32 år hade något bättre lag tagit honom är jag tämligen säker på.

IFK Göteborg har lagt ett bud på VSK:s Monga Simba. Ni kommer väl ihåg att jag höjde honom i höstas? ;-) Jag har ingen aning vilka pengar det rör sig om, men jag tycker inte VSK ska sälja. Han har två år kvar på kontraktet och jag tror det bästa för både VSK och Simba är att han får ett år på sig i Superettan.

Han kan bli värd mer, men också för hans egen skull. Även för klubben är det bra att ha kontinuitet och behålla en bra spelare.

Notera att Simba kom i somras från division 1 klubben Sandviken! Det tog också ett tag innan han blev ordinarie i VSK.

Farsan hade fått in en mus i huset trots två katter. Musen har gömt sig under kyl och frys i två veckors tid, men när jag gillrade en fälla med ost small det ganska omgående. Katterna har legat och spanat länge, men nu kan de släppa det där

6 januari
Det gick väldigt bra på begravningsbyrån i går och det känns riktigt bra.
Vi har kommit en bit på vägen känns det som. Blir det som jag vill avslutar begravningen med Thomas Stenströms låt "Ser du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen)".

Jag kan varmt rekommendera Bengt Gustavsson och lite kul att han kom ihåg mitt namn trots att det gått elva år sedan sist. Vissa gör väl mer intryck än andra (skratt).

I dag satte jag på dubbdäcket på cykeln, men det var mycket strul. Trodde inte det skulle vara rotationsdäck, men det var det och fick byta. Men det kanske blev fel ändå eftersom cykeln var upp och ner när jag böt. Vilken amatör man är alltså, men jag har inte orkat kolla.

Sedan började jag fippla med sadeln och då började det jävlas ännu mer innan jag insåg att det var jag som var trög som vred på fel skruv ;-) och det tog ett bra tag innan jag fattade det och i Mensa kommer jag aldrig komma med. Men man har några kunder på distriktet som får tidningen som jag avundsjukt delar ut.

Trevlig kväll!

4 januari
Tog ett långpass löpning i går. Skönt att få rensa skallen och få komma ut och röra på sig. Sprang min vanliga runda på omkring 17 km till Björnöbron och vände. Jag såg till och med solen där ute på Mälaren och det var på tiden.

Det var många som var ute och stundtals var det lite bökigt att ta sig fram. Folk går på olika sidor, någon cyklar, har hund eller går tre i bredd och med barnvagnar och ungar som springer kors och tvärs. Tur jag inte har högre tempo
Får växla tempo ibland för att slinka igenom och sicksacka.

En jobbarkompis trodde han såg mig, men det var fel kille. En kort stund senare kom jag dock och det var jag som fick heja för annars hade han nog missat mig bland alla människor och med solen i ögonen. Så kan det bli ibland.

I morgon på eftermiddagen har vi ett möte inbokat med Bengt Gustavsson begravningsbyrå. Vi hade Bengt vid morfars bortgång 2010 och morfar hade Bengt när mormor gick bort 2007. Han finns även i Köping. Det kommer bli bra.

Syrran hade skrivit ett väldigt fint och bra inlägg om mamma i går på hennes Facebook. Det är lite för jobbigt för mig just nu att dela och visa. Jag har inte heller orkat läsa alla kommentarer, men det får vara bra ändå och det räcker så just nu.

Jag tror det är viktigt att bearbeta sorg och våga prata om den. I mitt fall är det också skönt att få skriva om ens känslor. Det är en slags terapi även det.

3 januari
Jag sov bra i natt trots rådande omständigheter och det som hänt.
Det känns konstigt att säga det, men det kan nästan kännas jobbigare att gå och vänta på ett dödsbesked än när det verkligen är ett faktum. Då vet du och kan inget mer göra. Du är såklart jätteledsen, men vet läget och har inte samma ovishet att gå omkring med längre.

Samtidigt är det svårt att förklara hur det känns när beskedet väl kommer på en sådan nära anhörig som en mamma. Du kan liksom ana eller tro och försöka förbereda dig, men det är svårt och det går inte riktigt. Det är min erfarenhet.

Sedan vill jag tacka för blommorna som kom med bud i lördags eftermiddag. Väldigt fina vita liljor var det. Och jag ger två stycken ❤ ❤ tillbaka ;-)

Var uppe på boendet i dag där mamma bodde tillsammans med Rodde.

På våning sju mötte vi en av mammas favoritvårdare och det blev en stor chock även för honom. Där stod vi med våra kassar och flyttlådor och de hade inte fått beskedet. Men jag såg i hans ögon vilken chock han hade och då blev såklart jag också ledsen och tagen.

Det kan kännas snabbt att redan nu börja med det där, men jag är sådan. Nu är nästa fas och mycket arbete återstår. Mamma har väldigt mycket fina prylar och det måste tas om hand. Vi behöver kolla posten, fixa med begravning och säga upp abonnemang. Vattna blommor och tömma kyl och frys.

Jag hade fel med uppsägningen av lägenheten då det är andra regler och går fortare när det är dödsbo.

Vid dödsfall är uppsägningstiden en kalendermånad om den inkommer inom en månad från det att dödsfallet inträffat. Då behövs ett dödsfallsintyg med släktskapsutredning som bifogas tillsammans med uppsägningen. Det har jag fixat tidigare från Skatteverket på min farfar. Samtliga dödsbodelägare ska sedan skriva under uppsägningen. Det här visste jag inte och trodde det var tre månader.

Jag skulle också vilja ge ett generellt råd till er som läser det här. Även han som jobbade på Resmilan där mamma bodde sina sista år höll med om detta.

När mamma åkte in akut på annandagen i början av kvällen så visste jag självklart att det var allvarligt då jag hann prata kort med henne och även en skötare. Men sedan ville jag inte ligga på och ta det soft på söndagen. Händer det något ringer sjukhuset eller annars kanske mamma gör det var min tanke.

På måndagen ringer syrran sjukhuset och vi förstår väl att det fortfarande är allvarligt, men vi trodde liksom inte hon skulle dö om bara några dagar!

Sedan ringer en läkare mig på måndag eftermiddag eftersom mamma ville det och han berättar att hon är skör och att det kan bli sämre, men att de då hör av sig.

Här trodde jag fortfarande att hon ska fixa det och få komma hem. Men jag vet samtidigt inte om det var besöksförbud för oss i detta läge eftersom jag inte frågade.

Sedan återkommer läkaren på tisdag och då är vi välkomna att besöka eftersom läget är försämrat. Men från här fram till när hon gick bort fick vi ingen mera kontakt.

Rådet jag alltså vill ge är att du som anhörig själv måste vara lite på. Händer det något allvarligt med någon närstående, så vänta inte för länge eller att någon från sjukhuset ska återkomma. Då kan det liksom vara försent.

Våga släpp jobbet också! Det går att fixa och att du går hem några timmar tidigare är strax glömt. Men missar du ett sista avsked (som du visserligen kanske inte kan veta) så får du leva med det för resten av ditt liv. Så visst är jag förbannad på mig själv att jag inte var mer på från början.

Det var liksom lite samma sak med morfar, men då hade mamma kontakten med sjukhuset i Köping. Han dog efter några dagar på sjukhuset, men jag kunde ju själv tagit kontakt med dem där. Men morfar var ju pigg enligt mig och jag trodde han bara var där för observation och kontroller. Men jag hade fel, väldigt fel ...


När jag på nyårsdagen var ute och cyklade noterade jag hur otroligt skräpigt det var på vissa ställen i staden. Det såg på vissa ställen ut som en bomb briserat! Fyrverkerirester och massor av glas och glassplitter. Nej, förbjud det där med fyrverkerier och alla smällare. Det sista är väl redan förbjudet, men konstigt att knallskott ändå hörs. Jag tycker bara officiella arrangörer som t.ex. Västerås stad vid nyår ska få skjuta av eftersom det missbrukas så ofta och används mot blåljuspersonal. Jag tror oxå många hundar och djur i allmänhet mår dåligt av alla smällar.

Jag såg att radhuset på Vetterslundsgatan som jag tidigare skrivit om hade gått upp i pris. Budgivningen fortsätter tredje januari trots att den började den 22/12!

Men jag kan tala om att jag aldrig hade accepterat det där. Här kommer ett bud (långt över utgångspris) den 23/12 och på kvällen den 30/12 kommer nästa höjning med
20 000:-

Jag kan lova att jag hade pratat med mäklaren den 27:e och jag hade max accepterat budgivning till den 28:e för annars hade jag dragit mig ur och då hade allt fallit eftersom näst högsta inte vill buda mot någon som dragit sig ur. Någon heder måste man allt ha och att hålla på att mjölka ut så mycket pengar som möjligt är inte seriöst.
Mäklaren har säkert provision på hur dyrt det blir ;-)

Vad har jag kollat på TV, då? Dokumentären om "Min pappa Frank Andersson" i två delar överraskade mig positivt. Den var väldigt välgjord och sevärd. Finns på Cmore nu.

Jag gjorde ju något träningspass med Frank Andersson i gamla idrottshallen på 80-talet. Svårt att veta exakt när det kan ha varit, men tippar på runt 1988. Han var ju då i slutet av hans brottningskarriär och även jag!

Jag vet inte om han var tänkt som något förstärkning i vårt lag, men det blev aldrig något med det där. Frank var ju rätt opålitlig och gick alltid sin egen väg. Men det där med lumpen visste jag inte om. Där funkade han bra och disciplinen där gjorde honom gott enligt dokumentären.

2 januari

Nu på morgonen kom det tråkiga beskedet att mamma gått bort klockan 08.40.
Vi fick reda på att hon blivit sämre sent i går kväll och åkte då in och var uppe för ett besök klockan 22.15 på avdelning 80.

Vi åkte sedan upp för ett avsked nu på morgonen och fick dessutom prata med en sköterska efteråt och passa på att ställa några frågor.

Mamma hade en vårdare vid sin sida när hon avled, men eftersom hon varit medvetslös de här dagarna har hon inte känt någon smärta eller lidit. Det känns positivt.

Jag tror mamma är den första döda människa jag sett på så nära håll och hon såg helt fridfull och avslappnad ut. Nu slipper hon lida och ha ont i alla fall. Vi försöker se det så. Det känns okej efter omständigheterna även om det såklart är tufft.
Var rädda om er! ❤ ❤
//Peter

1 januari
Det blev en riktigt lugn nyårsafton för mig. Tog en promenad på kvällen, men var annars bara inne och kollade på film.

Jag har sovit dåligt de senaste nätterna och rädd att jag åkt på något skit, men nu känns det bättre. Absolut ingen feber, hosta eller halsont. Mer trött och lite hängig.

Det beror säkert på att morsan åkte in akut på annandagen. Pratade med läkaren i måndags som berättade att hon var skör och att det kan bli sämre.

Det blev sämre i tisdags och vi fick åka in akut trots besöksförbud. Hon sov bara och hade feber. Problem med andningen och läget var väldigt kritiskt. Hon hade någon slang för att underlätta andningen.

Hon har inte Corona däremot dåliga värden på vitala organ. Och troligen någon infektion eftersom hon har feber.

Samma läge i onsdags och på nyårsafton. Vi har inte fått någon kontakt vid besöken och jag försöker tänka positivt att det är bra att sova om man har feber. Men såklart jag får vara beredd på det värsta, men hoppas på det bästa.

Jag har ju vetat om att det kan gå så här länge då hon haft många problem genom åren, men du är sällan riktigt förbered ändå.

Jag vet att med morfar missade jag att besöka honom innan det var försent och jag förstod aldrig att det var så allvarligt som det var. Tråkigt, men sant och jag trodde han skulle leva 10 år till. Ingen ursäkt så och missen får jag leva med för resten av livet.

Jag brukar alltid sova med telefonen på ljudlöst, men inte de första nätterna. Fick något meddelande klockan 02.15 om säkerhetsinställning på telefonen och efter det kunde jag inte somna om och skulle upp och jobba. Nu har jag gått tillbaka till det vanliga eftersom jag ändå inte kan göra något om hon råkar gå bort mitt i natten och de ringer. De får ringa igen när jag vaknat.

Jag är väl också så där som person att jag vill ha koll på läget och tänka framåt. Jag kan förbereda mig på det värsta och vad jag sedan kommer göra och vad vi anhöriga måste göra. Det känns hårt måhända, men det gäller att ta tag i saker och ting. Jag vill ha struktur och ordning. Men vi tar en sak i taget nu ...

27 december
Jag åkte ut till stugan på juldagen, men stannade bara ett dygn då jag visste att det skulle bli dåligt väder i dag. Det finns väl inte jättemycket ute att göra den här årstiden. Just nu var det också lite tjäle, men jag var i alla fall nere lite i skogsdungen och röjde. Tog också ner ett par mindre granar som får bli ved även om jag inte har något stort behov just nu av mer ved.

Egentligen är björkved bättre eftersom det ger mer värme och inte sprätter, men i min kamin med lucka funkar det bra med även gran. Jag tycker det är bättre att behålla björkarna då granarna skymmer mer och gör det mörkare. Hellre ljust och luftigt ner mot sjön!

Är också nöjd med min nya batterisåg. Ni som kört mycket med bensinsågar vet att de ofta är svårstartade, men den här startar direkt och du behöver inte dra i något snöre eller kladda med bensin. Batteriet är väldigt bra och håller länge. Den funkar helt okej för träd som kan vara 25 centimeter breda och det kommer man långt på.
Min modell från Stihl är den --> här

Snackade lite med bonden som jag inte pratat med på länge. Vi pratade lite bredband och att han varit mycket involverad då han äger mycket mark där fiberslingorna kommer gå.

Igen dålig ny hund han hade. Den var helvit och såg ut som en stor varg och var stark som en oxe. Rejäl päls och ville helst sova ute den här årstiden. Hoppas ingen inbrottstjuv smyger sig på där ...

Jag har upptäckt att jag nästan aldrig numera tittar på reklam TV. TV3 har för högt ljud mot de andra kanalerna när jag zappar och TV4 visar alltid reklam och sedan är det mest amerikansk kommersiell smörja på de andra kanalerna.

Jag fortstår inte varför sexan ska kunna ses av alla? Att den är fri. Det är ju bara skräp där.

Nej, tacka vet jag SVT och gärna SVT Play och Kunskapskanalen. Det räcker för mig!

Jag tycker inte ens Netflix har något utbud längre och filmer jag redan sett och betygsatt kommer upp som val för att ses igen. Fasen, de har ju också mest gammal skåpmat och det mesta av det där är ju gammalt.

Just nu har jag sett mycket av "Äventyr på outforskade platser" på SVT Play. Gillar den där galningen Steve Backshall som varit på de mest konstiga saker och han är fasen inte rädd för något. Han är helt otrolig. Jämngammal med mig ;-)

Kolla gärna på några av hans program --> här.
10 avsnitt, men Steve Backshall har gjort så otroligt mycket mer än bara det här

Statistik på hur det sett ut med snö på julafton. Kan kolla hela Sverige. Noterbart.
Jag tycker ofta Västerås med omnejd haft en grön jul enligt statistiken --> här

Därför dör dina krukväxter – sju vanliga orsaker --> här

Verkliga orsakerna till att par gör slut --> här

Vilken katt passar dig? 13 populära kattraser --> här

25 december
Jag läste att Marit Bjørgen skulle satsa på Vasaloppet och jag tror hennes beslut är otroligt viktigt för hela sporten och i synnerhet för Vasaloppet som tävling och arrangör för långlopp.

Vad sägs om hennes meritlista av guldmedaljer som består av åtta stycken OS-guld och 18 VM-guld!?!

Marit Bjørgen som fyllt 40 år slog nyligen självaste Therese Johaug i två av tre moment i ett fystest. "Hon har fortfarande lite att lära när det gäller stakning", säger Marit Björgen till NRK.

- Men då säger jag att jag tror Marit har lite att lära av våra svenska långloppsspecialister som Lina Korsgren och Britta Johansson Norgen när det gäller att åka långlopp och gå utan fästvalla. Det Lina visade upp på Vasaloppet nu senast är jag tveksam till om vi får se igen då Lina Korsgren blev 57:a totalt, den bästa placeringen en kvinna noterats för i Vasaloppet någonsin.

Jag tror som sagt inte Marit Bjørgen vinner Vasaloppet 2021, men själva starten kommer göra intresset större för tävlingen.

En annan sak som jag är övertygad kommer komma är att tjejerna ska få en egen starttid. De förtjänar sitt eget lopp (det blir också mer rättvist) och jag tycker de borde få starta klockan 07.30.

Sedan tycker jag de ska dela upp starten och släppa de bästa 2 000 klockan 08.00 och sedan rulla på med fem minuters intervaller och det kommer skapa ett jämnare flöde och minska irritationsmomenten. Det kommer komma det också! Om det tar fem, tio, eller 15 år vet jag dock inte. Men det kommer komma ...

En tråkig nyhet som kom här i höst var också att de lägger ner tidningen Vasalöparen. Jag tror tyvärr det var en miss. Jag vet att pandemin minskat intäkterna, men då kunde man pausat tidningen tills vidare. De kunde också minskat ner utgåvorna från fyra nummer till kanske två.

Vasalöparen som gick ut till alla anmälda skidåkare, löpare och cyklister finansierads av alla dyra startavgifter, men också av många annonser.

Tidningen utförde produkttester av duktiga skribenter som själva var elitåkare som Erik Wickström. Dessa saker försvinner nu och jag tror det också kommer påverka intresset negativt då många av företagen kan få svårt att nå ut. Reklam är en sak, men de här testerna skapade ett intresse och gav ett mervärde för hela sporten.

Något har tyvärr hänt med längdsporten och det är inte positivt. Hela längdskidåkningen och även Vasaloppet är i stor kris enligt mig. Det är möjligt att någon tycker jag använder stora ord. Men den här utvecklingen tror jag ingen riktigt såg bara för fem år sedan.

Jag hade tänkt satsa lite på skidåkningen i fjol, men det som hände var att trots konstsnöanläggningen på Rocklunda blev det mer eller mindre inga bra spår på grund av den milda vintern. Det behöver vara minst minus tre grader för att producera konstsnö och det var inte många sådana sammanhängande dagar i fjol. Nu pratar man i stället om att man behöver kunna lagra snö till kommande säsonger, men på Rocklunda finns för närvarande inga sådana platser.

Vasaloppet har därmed lärt sig det här. De kan lagra snön och även producera. Därför är det säkert troligt att det kommer kunna arrangeras tävlingar även i framtiden även om det blir varmare. Men får folk svårt att träna på snö, så kommer intresset minska och avta för att delta. Det har vi redan märkt då loppen får allt svårare att fylla alla startplatser.

En annan akilleshäl är att de senaste åren varit mycket besvärliga och hårda för motionärerna på Vasaloppet. Det har varit extremt tufft och kolla bara på tiderna som krävts för seedningen. Spåren har varit obefintliga och det har varit som att åka i pulvermos och socker.

En annan sak på herrsidan är också att norrmännen tagit över fullständigt. Det är 7-8 norrmän bland de tio främsta på Vasaloppet och de lägger beslag på de finaste medaljerna. Det här gör att intresset minskar och det är samma sak i världscupen. Det är Norge, Norge och Ryssland. Sverige har ingenting i princip och får vi in en herre bland de tio bästa är vi nöjda.

Hela sportens räddning är då de svenska tjejerna. Att de kan utmana de bästa norskorna även på distansloppen är ohyggligt viktigt. Där finns också Ryssland, USA, Finland och något ytterligare land att konkurrera och det är viktigt för sporten och intresset.

En tjej som Frida Karlsson som kan fälla tårar av glädje och även i besvikelse i direktsändning är betydelsefull för hela sportens framtid. Frida Karlsson kommer vinna individuella OS-medaljer i framtiden det är jag säker på.

Om vi tittar på skidskyttet så är deras framtid ljusare, men det kan jag beröra en annan gång.

24 december
Coronasäker hemmamyskväll med "bara" Mr Balonius för någon fröken finns inte än, men jag tror Du kan ha det sämre

Tog ett långpass löpning efter Svartån, genom city utmed Mälaren till Björnön och vände på trötta ben. Jag har nog aldrig upplevt en sådan lågmäld och stilsam stämning en julafton. Många verkade trycka inomhus trots fint väder med sol.

Längs med Öster Mälarstand och vattnet byggs det fortfarande mycket nytt. En del båtar ligger kvar i det iskalla vattnet och någon firade jul i båten med förhoppningsvis värmen på.

När solen var på väg ner och det började skymma mötte jag en ensam dam i 90-årsåldern med rullator. Jag vet inte var hon var på väg, men jag ångrade att jag inte önskade henne en God jul!

Många firar nog själva denna helg (om man nu kan kalla det fira) och vi får hoppas 2021 blir bättre.

Var rädda om er och ha en bra helg!

Sluta klaga
Jag blir ofta förbannad av att höra dem som bara klagar och klankar ner. Sällan något konstruktivt med det. Det kan vara om pandemin, men också annat.

Inte fasen visste någon att det skulle bli så här jobbigt och tufft?
Det är lätt för den där Björn Olsen att med facit i hand klanka ner och tala om hur vi skulle ha gjort. Nu senast var det statsministern som fick kritik. Men det är också mycket annat.

I Stockholm skulle dem säga upp en massa sjukhusanställda för ungefär ett år sedan och många skulle få sluta på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus. Men det var då det, men nu tar dem in vem som helst i princip. Då fanns det inga pengar trots att alla läkare och undersköterskor verkligen behövdes.

Titta på Ebba Busch. Så fort du ser och hör henne så får man höra hur dåliga regeringen är och allt dem gjort är fel och otillräckligt. Därmed inte sagt att regeringen inte gjort fel, men jag tycker man borde komma med mer konstruktiv kritik. Ta fram förbättringsförslag, men beröm också det som gjorts bra för allt kan väl inte bara vara dåligt, eller?

Stockholm är också det område som drabbats hårdast av pandemin och då blir det lite komiskt att Kristdemokraterna är med och styr Region Stockholm. Där kan hon knappast skylla på Stefan Löfven och regeringen och rika Stockholm får väl styra upp och i stället skjuta till resurser till Region Stockholm när man tidigare ville göra precis tvärtom.

Personligen kan jag tipsa om Västerås stads app för felanmälningar. Jag brukar ofta använda dem och göra något konkret. Jag fotar och skickar in. De brukar också åtgärda även om det ibland kan ta tid.

Jag har fått många potthål lagade och de har även asfalterat på flera platser där det glömts bort. Men det gäller att någon tar ta i det!

Några platser att nämna är asfalt på Skogsvägen mellan 21 och 19, 10-15 potthål upp till Villa utsikten, potthål Skultunavägen och så två rejäla asfalteringar mot vallby.
Har även fått till en ny apparat som sköter timerbelysningen i hela Rönnbybelysningen.

Kan berätta om en rolig långbäck. Utanför Pettersbergs centrum störde jag mig på ett farthinder som låg över hela cykelbanan. Hade de lagt det med lite mellanrum hade det inte varit några problem att cykla emellan, men nu cyklade många ut på gräsmattan som blev förstörd och lerig.

Jag mejlade Västerås stad eftersom jag trodde de ansvarade för hindret på kommunal gång- och cykelväg. Det tog någon vecka innan svaret kom och de var tveksamma till om de hade något med hindret att göra. Jag nöjde mig inte med det svaret och mejlade igen.

Nu blev svaret att jag borde höra med Mimer eftersom de äger fastigheter i området. Jag fick snabbt svar från dem och även på chefsnivå. De trodde det var Rikshem som lagt ut farthindren som även finns på en plats till lite längre bort.

Jag mejlar nu Rikshem som svarar ganska fort att de inte tror att hindret är deras, men att fotot är lite dåligt och att jag ska mejla en ny bild. Jag mejlar en ny bild och sedan kommer svaret att det är Rikshems hinder!

De lovar att skicka ut en tekniker för att kolla upp saken och om de kan göra något åt saken. Någon månad senare är både hindren helt borttagna! Balonius envishet har segrat.

Jag kan också störa mig på grindar som ska förhindra biltrafik eftersom vi cyklister ofta blir tvungna att kliva av för att säkert kunna passera. Men man kan väl göra en lite mindre grind!?!

Hemnet och bostadsmarknaden
Alltid kul att granska Hemnet. Jag tycker det är radhuset --> här är satt väldigt lågt. För bara några månader sedan såldes ett renoveringsobjekt som inte hade friköpt tomt här för ett högre pris än utgångspriset på detta.

Ska man jämföra ska det här kosta över tre miljoner. Jag fattar faktiskt inte hur folk tänk och resonerar. Det är inte leksakspengar med 100 000 kr dit och 200 000 kr dit.


Det var minusgrader när jag vaknade i morse. Det var inte igår ;-)
Det är lite tråkigt att de sandat för länge sedan på cykelbanorna eftersom gruset stör. Lättare att få punktering och inte lika behagligt att cykla på grus. Blir det sedan lite snö brukar de vräka på mer grus och så där fortsätter det innan säsongen är slut med minusgrader.

Jag har köpt ett nytt dubbdäck fram, men har inte satt på det eftersom det inte behövts. Jag har cyklat hela året om de senaste åren utan dubbdäck. Men det brukar bli någon gång per säsong som det är glashalt och då måste man vara väldigt försiktig. Självklart är dubbdäck att föredra om det är halt och det är viktigast fram.

Skönt att få några dagar ledigt nu från jobbet. Jag tänkte ta ett långpass i dag.

Åker troligen ut till stugan i morgon.
Satte på vinterdäcken först igår på Golfen, men de är dåliga. Sommardäcken mycket bättre. Har dessutom rejäl pyspunka på ett av vinterdäcken, (har testat att täta) men jag hoppas det funkar ändå även om jag får pumpa oftare.

Jag vill liksom inte lägga ut några större pengar på att fixa då bilen är så gammal och jag inte vet hur länge jag har kvar den.

Funderar också på att ta gamla vägen ut i morgon och se att allt funkar. Ingen höjdare om något skulle hända på E18 ;-)

Jag har upptäckt Tradera. Kul! Budar just nu på några av VSK:s matchtröjor --> här.

Det är ju många dagar kvar innan auktionen går ut, men det är en tröja jag gärna skulle vilja ha. Men det vore bra också om han skrev på ett nytt kontrakt! ;-)

Jag skulle vilja sätta upp en tröja på jobbet. Det blir så klart ovanför där VSK får sin post kammad ;-)

2016 blev vi lovade Fiber i stugan. Nu med ny aktör är den senaste uppdateringen som kom nu i veckan så här:

"Vår beredning av fiberdragning pågår för fullt.
Beredning omfattar arbetsmomenten inför byggnation, vilket inkluderar ritande av nät, tillståndssökning hos kommuner, Transportstyrelsen, och andra privata markägare.

I dagsläget utför vi projekteringsarbete samt att vi just nu inhämtar markavtal från berörda markägare. På grund av de återstående markavtalen kan vi i dagsläget inte kommunicera en fast tidplan på det återstående arbetet.

Vår målbild är att den återstående byggfasen ska ta omkring 3-6 månader
".

19 december
En väldigt tuff arbetsvecka är över eller jag ska faktiskt jobba några timmar på söndag.
Det har varit övertid alla dagar den här veckan och har kommit hem sent. Jag ställer två postnummer och när det blir så här höga volymer inför julen är man chanslös. Paketen och klumpen har också varit många.

Har inte fått mycket hjälp och då är det "extra" viktigt att kunna arbeta över och förbereda morgondagen. Ju tidigare du kommer ut desto bättre. Klockan 15.00 börjar det bli mörkt och det går inget fortare ute då. Tvärtom!

I måndags blev jag utsatt för en stöld under turen. Polisanmälning är gjord och jag sov inte många timmar den natten kan jag lova. Jag var sjukt irriterad på mig själv att jag blev lurad och inte fattade bättre. Men jag trodde inte de kunde vara så fräcka mitt på ljusa dagen.

Jag upptäckte två personer som kom fram och började fippla med en cykel. En man och en tjej som var i 25-30 årsåldern. Tjejen höll utkik (halvlångt mörkt hår och båda verkade svenska) och mannen ville inte visa sitt ansikte och hade ryggsäck.

Jag anade direkt något lurt eftersom jag inte kände igen dem och beteendet då mannen verkade påverkad och var ryckig i rörelserna.

När jag går in i sista ingången innan jag skulle vända och åka vidare måste de ha rusat in i fordonet och rafsat åt sig två varubrev och lite post som var snoddad med ett av varubreven.

Jag hade nästan inget kvar i elbilen och hade dessutom gömt ett varubrev bakom reklamen.
En del av reklamen hade de kastat utanför. Jag hade faktiskt tänkt fota dem när jag var klar och skulle åka, men nu hann de före! Jag var borta i cirka 30 sekunder.

Platsen de valde var garanterat förutbestämd och det var jag som var måltavlan. De var duktiga på det de gjorde och har garanterat gjort det här förr och kommer göra det igen. Hade det inte varit reklamdag (jag hade två reklam på mellanvåningen och två högst upp förutom ett brev längst ner hade de aldrig lyckats eller hunnit).

Kan de t.o.m. ha kollat upp det? I så fall kan man enkelt räkna ut att man har den här tiden på sig och flyktvägen gjorde det svårt för mig att åka där jag tror de försvann. Perfekt rekognoscering. Dessutom slog de till när jag var på hörnet och de försvann snabbt utom synhåll.

Jag åkte och letade efter dem, men hittade dem inte. Jag vågar inte tänka på hur mycket stryk killen fått, men han hade inte rest sig upp kan jag lova. Ni är härmed varnade ni som håller på med sådant här ofog!

Det var som någon sade att de här personerna tagit en stor risk mitt på ljusa dagen bland folk och mig i närheten för att ta något för ett värde på någon hundralapp. De fick med sig en T-shirt och lite smink typ. Nyckeln hade jag såklart tagit ur och de här bilarna är ändå hyfsat startsnabba och går i 45 km/h när jag tog upp jakten.

Jag skulle vilja ge er som läser här några råd. Ha inte något framme synligt i en bil t.ex. Tro mig när jag säger att de kan slå sönder rutan för en mobil.

De här personerna som går på droger vill inte visa ansiktet i onödan. Ofta fipplar de med något annat och har ryggen emot dig. Det är liksom mer misstänksamt att bara vänta och visa ansiktet. Jag har också märkt att de bär ryggsäckar och neutrala sådana. I dessa kastar de stöldgodset så händerna blir fria när de försvinner. Där i finns också inbrottsverktyg.

I fortsättningen kommer jag vara mycket uppmärksam. Får låsa vid alla ingångar om jag är borta mer än 15 sekunder. Tror också jag skulle känna igen dem om jag ser de ihop.

16 december
Posten är sen när brevbäraren kommer till Skogsvägen 19 och ser att hans egen julbelysning är i gång.
Ica Buffé, VLT Stadsliv, mycket klump, paket och lite julkort m.m.
Avdelning tidig läggdags och snart utarbetad

13 december
Har insett att jag är dålig på att tippa. Både Kalmar och Landskrona ganska klart vidare till slut.
Sedan vann även Trelleborg på straffar mot BP och jag hade fel på alla tre (haha)

När jag var ute på ett långpass löp i dag på 17-18 km tänkte jag som vanligt mycket. Jag skulle kunna skriva en bok, men frågan om någon skulle vilja läsa den.

Mötte två killar oberoende av varandra som sprang med varsin hund och tänkte hur det skulle vara om jag också hade en jycke som träningskompis som alltid ställde upp.

Ena hunden i dag var inte mycket större än en stor katt, men den tassade med ganska lätt vad det verkade och tempot var bra.

Den andra som såg ut som en vit varg verkade snabb med ett högt tempo som liknande intervaller.
Skulle den hunden orka springa med mig när jag är i form och tar närmare tre mil eller är det risk för att hunden skulle vägga och jag skulle få bära den hem? Jag har ingen aning hur hundar har det med uthålligheten med den kan säkert tränas upp.

Och om hunden blir törstig kan den då läska sig med vatten från Mälaren?

Många tankar blev det, men jag är ingen hundmänniska utan gillar mer katter och tjejer ;-)

Jag tänkte också på kärlek och allt som händer i världen. Jag tror t.ex. det var väldigt viktigt att Donald Trump blir avsatt som världens mäktigaste man för det mest betydelsefulla landet. Okej, här kan säkert Kina och Ryssland tycka och tänka annorlunda att de är störst.

Med en ny president kommer USA söka mer samarbete och jag tror det är väldigt viktigt på sikt både för t.ex. klimatet och ekonomin. Vi behöver inte mer splittring i världen än vad vi har. Donald Trump gör världen mer osäker.

Hade det inte varit för pandemin är jag fullständigt övertygad om att Trump blivit omvald. Men det här med Coronaviruset skötte presidenten dåligt och många hundratusentals i USA dog och även ekonomin svängde. Donald Trump förminskade Covid 19 och tack vare den missen svängde skutan åt Joe Biden och Kamala Harris fördel.

Det här får mig att tänka på saker som vi inte vet eller kan. Var försiktig med att uttala dig om sådant du inte kan eller behärskar även om du råkar vara chef, president eller bara pappa. Det är ingen skam att fråga eller ta hjälp av dem som kan mer om saken.

Donald Trump har också sett enbart till USA:s bästa. En miss enligt mig i dagens moderna samhälle då vi är så otroligt beroende av varandra och att export och importen fungerar med tullar och skatter.

Många i USA både privatpersoner och företag har fått det bättre under Trumps styre tackvare skattesänkningar, men ibland är det kortsiktigt tänkande.

Titta här i Sverige! Vi har ju inte haft några beredskapslager eftersom vi inte tyckt det varit viktigt och att det kostar pengar. Och den där stackars äldreomsorgen ska vi inte prata om. De har ju kastat in människor utan utbildning på timme med osäkra anställningar som knappt kan svenska och så blir vi förvånade när tusentals gamla på särskilda boenden går bort. Likadant och illa med alla som har hemtjänst. De har dåliga löner och dåliga villkor eftersom vi inte tyckt de varit värda mer.

Man kan effektivsera till en viss gräns, men inte trolla med knäna.

Sedan fattar även jag att förändringar tar tid, men jag hoppas vi lär oss en läxa och att det ser bättre ut i framtiden.

Om 100 år är ingen av oss som läser det här troligen kvar i livet. Jag tror också vi i framtiden kommer se annorlunda på saker och ting. Det här låter brutalt, men kanske var det just på grund av Covid 19 och alla miljontals döda som vi lyckades vända tillbaka världen i rätt riktning. Dessa människor dog inte förgäves utan för ett större syfte.

Samhällen har fått stänga ner och verksamheter upphöra. Det här har medfört att klimatförändringarna blivit mindre och att utsläppen minskat. Visserligen på kort sikt. Men vi kanske inser att det går att vända utvecklingen innan det är försent. Då pratar vi inte miljoner döda utan miljarder om det inte går att bo kvar på vår planet och det kan ju hända på bara ett par hundra år.

Kolla vad som hänt med oljeindustrin! Den är fullständigt i gungning och nu möts vi av rubriker som: "Oljeindustrin letar efter en grön väg ur krisen" och "Oljeindustrin är nu döende" skriver en ledare i Aftonbladet. Det här var ju fullständigt otänkbart bara för en kort tid sedan.

Sedan är det väl så att många förändringar tar tid. Det kan ta 10, 20 eller 50 år att fixa. Men viktigt att vi ser saker på lite längre perspektiv.

I Göteborgsposten i dag skriver Karin Pihl --> här att Fika-skatten är den nya plastpåseskatten. Hennes ledare menar på att det här är symbolpolitik när den är som allra sämst.

Men Karin Pihl missar en hel del och jag håller inte riktigt med och någonstans måste vi börja. Det är fel att skyllda på pandemin och vi måste se längre än så.

Bakomliggande orsaken till det här ett krav från EU om att medlemsländerna ska minska användningen av engångsprodukter. Det är väl bra hoppas jag alla tycker?!?

Skatten på plastpåsar, som gäller för bärkassar har ju gjort att folk köper mindre sådana och själv har jag kassar som kan användas många gånger.

Sådana här saker gör också att människor (förhoppningsvis) hajar till och ändrar ett beteende eftersom vi behöver hushålla med resurserna och minska nedskräpningen.

De engångsprodukter jag använder sorterar jag alltid. Plast, papper, glas, kartong, batterier m.m.

Och att statskassan får en ökning på nästan fyra miljarder per år är ju jättebra och de pengarna kan satsas på andra saker. Vi alla är ju staten, eller hur?

Jag är övertygad om att marknaden själv med eventuella styrmedel och stöd kan fixa alternativ som kan återanvändas. Vi tar ju t.ex. med egna matlådor till jobbet.

Vill man fortfarande inte bidra, så får man vara beredd att betala mer och så kan den skatten användas till något bra och bättre.

Jag läste Anders Granlunds krönika på VLT: "Är det här ett dåligt skämt, VSK?"
Bakgrunden är att Karwan Safari lämnar VSK. Safari tvingas bort då han inte erbjuds nytt kontrakt.

"Ett chockbesked deluxe. Jag undrar hur man har tänkt här", fortsätter Granlund.
- Jag kan säga så här att bland supportrarna är förståelsen större för VSK:s beslut.
Men man ska komma ihåg att tacka Karwan för hans insatser och det är högst troligt att klubben inte varit där den är i dag utan hans insatser.
Men ingen enskild spelare kan någonsin vara större än själva klubben.
Lycka till i fortsättningen, Karwan Safari!

Bland VSK:s supportrar har det varit lite pepp för att vi ska rösta på VSK dambandy som priset till Västmanlands Idrottspris Glasmicken för årets bästa idrottsprestation.

Personligen valde jag (trots att jag är VSK-are) att rösta på boxaren Elin Cederroos.
Hon blev ju dubbel världsmästare i år då hon tog hem WBA-bältet mot Alicia Napoleon-Espinosa.
Elin Cederroos vann därmed de två titlar som Napoleon-Espinosa då hade.

* Här kan ni läsa om Postens idrottsförbunds historia. 101 år av historia och förteckning på Postmästerskap sedan 1980 i en massa olika idrotter --> här

12 december
Tuff arbetsvecka på firman med både paketrekord och tjuvar som åkte fast på turen.
Ett par dagar ledigt nu.

Fixade farsans surfplatta i dag då han på något sätt fått in ett lösenord som han inte kom ihåg. Det blev då en hård fabriksinställning och sedan ominstallation av alla appar. Fick fixa ett gmailkonto o.s.v.


Foto: Bildbyrån

Jag kan inte påstå att jag var jätteimponerad av Sveriges handbollstjejer igår.
Måste alla få spela när det är landslagsspel eller orkar de inte mera?!? Vissa har ju ingen boll alls i sig och då spelar det ingen roll hur vältränad man, är lång som en flaggstång eller om man kan skjuta som en häst sparkar om man aldrig träffar mål.

Börja träna straffar också! Och nu har väl Hagman en gång för alla skjutit bort sig från straffpunkten. Hon pallar ju inte trycket och har misslyckats även tidigare ...

Om nivån på vissa spelare var låg, så var domarparet också kasst. De hade ingen känsla alls och blåste konstigt och ibland inte alls. Men sedan är det lite komiskt att just Nathalie Hagman skyller på domarna då hon själv i princip inte gjorde något rätt alls.

Kval till allsvenskan
Jag såg kvalmatchen tidigare i veckan mellan Jönköping och Kalmar. Jag tyckte hemmalaget hade otur och de kunde ha haft ledning med 2-0 efter bara några minuter. Blir sedan i stället 1-1 på ett självmål och Kalmar har sedan lite mer flyt och tur när de gör två mål till.

Massor av Jönköpingchanser på slutet och de borde ha blivit ett par mål för hemmalaget om inte målvakten varit så bra.

1-3 hemma blir svårt att vända. Jönköping är duktiga offensivt och kan göra flera mål i Kalmar men t.ex. 0-2 räcker inte utan de måste göra minst tre för att gå vidare ;-)

Arboga-utredningen
Jag läste att Polisen själva sågar sin Arboga-utredningen om sommarstugemordet.
Borde väl egentligen stå sommarstugemorden då både pappan och maken blev mördade. Nu var det försäkringsbolaget som slog larm först. Det borde liksom ringt flera varningsklockor då t.ex. Johanna Möller tecknade en hög livförsäkring på maken från sin e-post och kort därefter går han bort!

Det där är en första klassens psykopat vill jag lova. Frågan om hon själv inser vad hon eller om hon är ännu tokigare än så.

I samband med undersökningen som polisens tillsynsenhet gjort, föreslås bland annat en grundligare handbok om utredningar av dödsfall.
- Jo, jag tackar ja! (Peters anm.)

8 december
Tunga dagar på firman med en hel del övertid nu för tiden. Rätt trött när jag väl kommer hem och orkar inte göra så mycket.

Jag har tittat på SVT:s serie "Jakten på en mördare" och har hittills sett fem avsnitt. Serien är sevärd och jag kommer själv ihåg morden och det massmediala intresset för fallen och särskilt det på 10-åriga Helén Nilsson.

Lotten Roos (helt okänd för mig) gör rollen som Kriminalinspektör Monica Olhed väldigt bra. Även han som spelar Ulf Olsson likaså.

Men det är några saker jag reagerar på. Var verkligen flera av de inblandade så korkade som de framstår i serien? Då blir man nästan lite mörkrädd.

Det var ju mycket tur att Ulf Olsson till slut åkte dit. Det var tack vare ett tips från en kvinna och just Monica Olhed. Annars kunde mordet mycket väl varit olöst än i dag trots att de fick DNA spår en bit in på 2000-talet av gärningsmannen.

När man i dag med facit i hand granskar Ulf Olsson är det ganska häpnadsväckande att han höll på att gå under radarn. Han hjälpte ju t.o.m. till själv och kontaktade polisen! Och som person var han bra otäck och det är ju bara höra vad som berättats i serien och som är korrekt fakta.

Visst blir en sådan här serie trots att det är en verklig händelse ändå subjektivt. Det kan vara svårt att göra research och få en helt korrekt framställning. Därför är jag tveksam till en del saker så klart.

Sedan fattar jag inte varför de måste röka så förbannat mycket i serien! Det måste vara fler än jag som reagerar på det. Att de röker så mycket tar bara onödig fokus och det ger inget värde alls. Kolla själva så får ni avgöra vad ni tycker.

Gustaf Lagerbielke är klar för VSK Fotboll
Mittbackstalangen med meriter från U19-landslaget har kritat på för två år. Han kommer senast från Sollentuna och gjorde 28 matcher för dem i ettan.

Jag blir också glad att läsa att trots att VSK redan har flera spelare bosatta i Stockholmsområdet och som åker till Västerås för träningar och matcher väljer namne Gustaf Lagerbielke att flytta till Västerås!

"Jag vet att vissa spelare pendlar och det skulle jag också kunnat göra. Men jag har bestämt mig för att jag vill satsa ordentligt och när jag nu kliver upp på elitnivån vill jag ha möjligheten att fokusera på fotbollen och inte på pendlingen", säger han till VLT.

Jag vet ju att VSK har någon lägenhet på Skogsvägen och det kan mycket möjligt bli så att han hamnar här. Ravy Tsouka som numera är i Helsingborg såg jag ofta här ;-)

6 december
Drog ut till min stuga i går. Finns inte så mycket att göra den här årstiden och det blir ju mörkt redan 15.00. Jag nästan ännu tidigare än så.

Det var mycket dis, dimma och fuktigt. Det blir särskilt mycket också när det ligger en sjö i närheten. Ett väder inte min gamla bil uppskattar och hade vissa problem att få den att starta på söndagen. Men gick bra efter att haft cupévärmen på innanför motorhuven ;-)

Det blir spännande att se hur det går i matcherna mellan Kalmar och Jönköping. VSK lyckades med tur att kryssa i båda matcherna mot Jönköping och jag tror absolut de har chansen mot Kalmar som ändå fått ett formtopp på slutet. Jag hoppas på J. Södra!

Hur går det då i kvalet till Superettan? Landskrona Bois möter Dalkurd och Brommapojkarna mot Trelleborg.
Det är små marginaler här och i snitt brukar väl ett lag från ettan gå upp.

Brommapojkarna har själva sagt att de ska vara bra och varnat vilken motståndare det än blir.
Jag tror ändå Dalkurd som trots en dålig trend fixar det mot Bois.

Trelleborg är en riktig missräkning med alla sponsormiljoner i ryggen och senast 2018 var dem i allsvenskan och det var även Brommapojkarna det året! Mitt tips blir ändå att BP går upp eftersom Trelleborg har mer att förlora och deras nedgående trend.

Hoppas på Jönköping till allsvenskan.
Dalkurd och Brommapojkarna till superettan.

5 december
Självklart ska svensk hockey bojkotta hockey VM i Belarus. Det där är en riktig skurkstat som misshandlar alla som går emot Alexander Lukasjenko. Även kvinnor!

Ni har väl sett de där maskerade adrenalinstinna vakterna som ger sig på oskyldiga demonstranter. Jag undrar vad som händer innanför väggarna när dörrarna är låsta.

Enligt källor till SVT vill 90 procent av belarusierna själva flytta hockey-VM.

En riktigt tuff arbetsvecka är till ända. Det har varit väldigt mycket skrymmande försändelser. Det tar längre tid att behandla dem, men vi gör alla så gott vi kan. Jag är nöjd med min insats. Hade ett 60-tal spårbara i fredags, men de finns dem på kontoret som har många fler.

För er som har Postnords app är det snabbaste och bästa att välja digital avi i appen och innan identifierat sig med bank-id. Då behöver du igen legitimation och bara mobilen. Det är även enklast för ombudet som bara scannar den digitala avin och slipper ID-kortet. Den här proceduren kan du ha gjort klart innan du går in i butiken.

Jag tycker också appen riktiga vykort har blivit bättre. Den är smidig när du vill skicka något fysiskt till t.ex. mor och far. Rekommenderas!

1.32 fick min vän i ränta bundet på ett år. Hen behövde inte ens förhandla och det var banken som kom med första draget. Lite märkligt kan jag tycka, men 1.32 är mycket bra och det är jag själv inte i närheten av på min rörliga. Vi ska dock ha klart för oss några saker. Hen har mycket större lån än mig och är väl då mer intressant för banken och det är lättare att få något bra. Samtidigt tycker jag fortfarande att vad man har för säkerhet också ska spela stor roll.

Jag har också börjat planera framtiden och se några år framåt. Det skulle faktiskt vara häftigt om jag kunde bli skuldfri på lägenheten och drömma kan man väl få göra?

Jag undrar om ICA Maxi Erikslund fått storhetsvansinne och hybris. Som ensamstående tycker de att jag ska handla för 3 000 kronor på tre veckor för att få en bonus om 125 kronor. Tidigare hade jag som mål drygt 2 000 kronor. 3 000 kronor är väl som 8 000 kronor för en barnfamilj med två vuxna och två barn på en tre veckors period.

Nä! Det där släpper jag Kvistarna. Den utmaning kan ni ge någon annan eller också får det bli tre kilo oxfilé och några stora räkmackor ;-)

3 december

Har hört att många arbetar hemifrån dessa tider. Bra det ni som kan.
På firma Postnord är det väldigt mycket paket och klump. Bilden från ett ställe i Stockholm och det är fullt på ombudet och dessutom mer burar på bilen ;-)

Själv har jag i kväll försökt hämta mitt paket från Stadium på Matöppet Aroslund, men hela systemet var nere och jag fick lomma hem tomme med svansen mellan benen.
Nu senare verkar det åtgärdat, men nu är det stängt ;-)

PS. Om någon av er hemmajobbare vill få lite gratismotion och komma ut i friska luften kan ni skicka ett PM till mig. Ni får då gå på behörigt avstånd bakom och bära skrymmande försändelser. Kan bjuda på en lunch som, tack ;-) DS.

Tänk att man får en kreditupplysning på bredband för 125 kronor i månaden det första halvåret. Det känns nästan lite förnedrande och då kan jag väl få betala i förskott och slippa eländet ;-)

Inte nog med detta. Både Bisnode och Boxer skickar dessutom ut sina brev med "trötta" Prolog. Prologs kvalité är under all kritik. De fortsätter att sätta brev på anslagstavlor och lägga på element och dylikt.

Vid Falkenbergska kvarnen lade de alla företagsbrev i en privatpersons brevlåda som bor utanför i en villa. Men det är många företag därinne, men det är så klart låst på natten.

En vecka senare låg två av breven ovanpå boxanläggningen där inne och då hade de misslyckats igen.

Tidigare den här veckan satt det här paketet i en villalåda. Jag tror Prolog lämnat det så och det var dessutom fel gata! Det är skillnad på Skogsvägen och Akademivägen, men numret var i alla fall rätt.

Jag blir upprörd eftersom kunderna tror att det är Postnord och jag som gör fel. Prolog ska ägna sig åt att dela ut oadresserade morgontidningar och inget annat. Men de har även en del paket, veckotidningar och brev. Jag tänkte köra en utbildning senare. Håll utkik på hemsidan!

Sju sätt att få till vardagsmotion --> här

2 december
Postnord slår nya rekord – lavinartad ökning av paket --> här

I går hade jag 58 stycken så kallade stopp på turen. Det är spårbara försändelser och det var alltså till 58 stycken olika ställen. Det är väldigt mycket för mitt distrikt! En familj hade fyra stycken olika saker, men det räknas fortfarande som bara ett stopp. Någon hade tre o.s.v.

På ombudet som bara servar två postnummer 722 17 och 722 18 hade dem fått fem (!) burar i måndags bara från Postnord.

Mitt paket från Stadium skickas först i dag. Beräknad ankomst blir i morgon hos mitt ombud.

Det andra paketet har jag fortfarande inte hört något ifrån, men såg att en smartplug var restnoterad och beräknas inkomma imorgon. 4-9 vardagar leveranstid just nu.

Jag undrar vad som hänt elitsoldaten Deniz Arda, 31 år. Yrkesmilitären är borta sedan 13 november och teorin är att han då skulle ut på en fem mil (!) lång löprunda i Stockholmsområdet. Flera medier har skrivit om fallet och jag fick tidigt dåliga vibbar och tror inte han längre lever.

Den här killen skulle klara både ett och två benbrott i skogen eftersom det är en tuffing och då han är utbildad för att klara sådana situationer som utbildad kustjägare. Känslan är ändå att polisen borde kunna klara upp det här och jag tror det funnits någon form av hotbild. Tungt kriminella vill t.ex. komma över många av militärens vapen som är allt ifrån handgranater till kulsprutor.

Lägg också på minnet att det är väldigt viktigt att man anmäler hot och dylikt, så polisen har något att börja med. Jag kan inte säga så mycket mer eftersom jag inte vet något om killen som beskrivs som en mycket reko man som jobbade och tränade mycket.

Norrköping levererar. Häftig lägenhet! --> här


30 november
En god vän hörde av sig och frågade hur hen skulle göra med räntan. Länsförsäkringar hade bara skickat hem ett papper då den bundna räntan upphör 31/12 och sedan är det upp till hen att välja. Här måste man återkoppla och förhandla.

Planerar man att flytta inom en framtid på något eller några år ska man för försiktig att binda räntan som sträcker sig över den här perioden. Samtidigt är det nya att banken gärna ser att man binder och stannar kvar hos dem.

Det finns ingenting enligt mig som pekar på att räntorna kommer att gå upp i närtid. Jag tror i stället på ännu större prispress.

Jag tycker också hen ska börja med att påtala att värdet på huset ökat och att de även har gjort en större renovering som ökat värdet ytterligare. Lägg därtill friköpt tomt och du höjer värdet markant då tomtpriserna skjutit i höjden. Kolla bara vad som hände på Skälby nyligen när tomterna kom ut till mäklare. Under miljonen tidigare när kommunen sålt blev nästan 2,5 för den dyraste!

Ha även koll på list- respektive snitträntan. Listräntan är den officiella och den är just nu 2.34 procent hos Länsförsäkringar på den rörliga och snittet 1,57 hos Länsförsäkringar på den rörliga.

Tvåårsräntan har 1,74 procent, men snittet kunderna betalar ligger på 1.37!
Hen ska här på inget sätt nöja sig med något mindre. Blir man inte nöjd är det bara att be om amorteringsunderlag. I det här fallet är jag övertygad om att banken verkligen vill behålla den här kunden och den bedömningen görs på storleken på lånet och att säkerheten är mycket god.

Vad jag hade gjort? Ja, jag hade flyttat lånet och fått något bättre (haha). Jag tycker också den här personen blev lite dåligt bemött tidigare i ett annat ärende hos banken och då krusar jag inte i onödan. Jag kör ingen kohandel

Jag blev liksom personligen besviken på Länsförsäkringar och jag tror inte tjejen som hade hand om mig fick någon bonus på mig i alla fall när vi skulle förhandla räntan tidigare i år. Jag gav henne chansen, men hon tog den inte. I stället för att tjäna lite mindre på mig blev dem av med allt när jag flyttade lånet. Jag är på inget sätt gniden och sniken, men jag ska inte få något som är klart sämre än vad deras snitt är.

Black Friday
Vad har jag köpt på rean och Black Friday? Ja, det blev väl inte så mycket.
Man ska ha klart för sig att mycket inte alls blir billigare och många affärer kör inte med något alls och mycket av rean pågår mest hela tiden.

För oss på posten kommer det bli tufft, men vi ser också ett ändrat köpbeteende och det pågår inte bara nu och fram till jul. Det kommer pågå även efter pandemin tror jag. Jag är ganska övertygad om det.

Folk vi ha hem sina saker och det är mycket leverans hem till dörren som gäller och jag tror också folk kommer kräva att så sker även på helgerna. Många är beredda att betala lite mer om det funkar och att servicen är därefter.

Jag tror framtiden mer kommer att bli så att du köper en tvättmaskin, men du får den samtidigt hemtransporterad och därefter installerad. Det behöver inte vara samma person, men ska självklart ske hyfsat nära inpå.

En kompis till mig blev intresserad av de här "Nedis WiFi Smart Plug" som jag använder. Han ville ha sex stycken! Jag beställde på den här sidan --> här och tog samtidigt några till mig själv. Just den här modellen är för inomhusbruk, men jag har också flera för utomhusbruk. De här sakerna ersätter timers och de styrs av din mobil eller surfplatta. De är lätta att programmera och installera schema. T.ex. vaknar jag alltid av att lampan tänds samma tid på vardagarna innan alarmet på mobilen går i gång.

Samma sak med all julbelysning. De sköter sig själv med av- och påtändning.

Plugga in en smart plug och kaffebryggaren startar lite före innan du går upp på morgonen.
Men allra mest effektiv är smart plug för just belysningen och de är perfekt i stugan.

Jag handlade också ett par saker på Stadium på nätet. Ett par skor, väst, tröja, vintertajts för 1 600 kronor. Båda sakerna fixade i helgen, men fortfarande måndagskväll har de inte skickats iväg från butikerna. Jag misstänker att de har mycket att göra och det kommer vi på posten också få och butikerna som tar emot ;-)

Frågan som hänger i luften: Är hon dopad? --> här

Stillasittandet långt farligare på sikt än Covid-19 --> här


Trevlig advent alla!

29 november
"Hon har bytt namn - är helt förändrad" --> här
- Jag kan inte låta bli att skaka på huvudet när jag läser den här artikeln. I dag blev hon tvåa efter att hängt av både Ebba och Frida på upploppet, men hon fick ju luckan redan i sista backen!

Jag minns att den ryska tränaren Jelena Välbe uppmanade de ryska tjejåkarna att skaffa barn i fjol då det inte var något VM-år. Det gjorde Sorina och bytte dessutom namn.
Skaffar hon ett barn till och blir borta lika länge kommer hon även slå Johaug. (Peters anm.) Tack, för kaffet! Rysk dopning på hög nivå. Notera att Sorina tidigare varit som bäst 38:a i ett distanslopp i världscupen före barnafödandet.


Jag var nere på stan i lördags runt lunchtid. Mitt ärende var snabbt. Dels skulle jag lämna tillbaka något på biblioteket vilket kan ske genom ett inkast vid huvudentrén. Men det funkade även innan Corona

Sedan hade jag fått kontanter av morsan för inköp och betalning av en räkning och de ville jag sätta in på Vasagatan utanför Coop. Insättningsautomat då jag inte använder kontanter längre. Naturligtvis håller jag avstånd och så, men visst fanns det folk i omlopp! En del i riskgrupperna såg jag på bolaget och där inne ska man väl verkligen passa sig eftersom där tror jag smittade kan trängas. Många har en alldeles för stor törst, tyvärr. Ett sjukligt sug att behöva dricka varje vecka och varje dag, kanske ...

Jag försöker numera att undvika att handla på t.ex. IKEA och dylikt eftersom jag vill följa det som sägs och uppmanas. Jag är inte rädd själv för Corona, men jag kan ju bidra med smittspridningen och det räcker väl med dem jag träffar i min absoluta närhet och i samband med jobbet.

Men det finns ett stort problem i det här. Många äldre har börjat isolera sig hemma och nästa bom är att inköp av mat och dylikt börjar leveras hem. Det sker redan nu i stor utsträckning, men jag tror det kommer bli bestående.

Men tro mig när jag säger det här. Folk behöver inte sitta mera på rumpan eller ligga framför TV:n med fjärrkontrollen de behöver i stället komma ut och aktivera sig. Det här gäller i synnerhet de som är i riskgrupperna och att bara isolera sig hemma kommer vara fullständigt förödande för dennes hälsa.

Du kan inte heller skylla på din partner om du har någon eller staten om du får problem. För din egen hälsa ansvar du själv för. Kom ihåg det! Det finns inget som heter grundkondition. Det existerar inte. Tro mig när jag säger att kondition, styrka, leder, muskler m.m. behöver hela tiden underhållas för att fungera. Du kan aldrig leva på gamla meriter och det spelar föga att du varit bra om du sedan slutar helt och börjar missköta dig.

I går satt jag själv och tittade mycket på Vinterstudion och fotbollen. Det kan man unna sig, men notera att jag sedan sprang en hel mil igår och cyklade även ner på stan och till Erikslund. På Erikslund handlade jag mat runt klockan 20.00, men det fanns en hel del folk i butiken även då även om det troligen var värre i torsdags runt k. 18.00

Sedan måste folk förstå och inse vad träning är. Väldigt många klarar ju inte av någon hårdare form av träning då de har full sjå att bara klara av en trappa eller två. När det börjar bli ansträngande att bara klara av inköp av det mest nödvändiga måste man börja ta sig en funderare om man kan göra något och det kan i princip alla!

Då kan man t.ex. börja med att gå lugnt i 20 minuter innan man slår sig ner framför Vinterstudion. Samma sak kan man göra innan det bli mörkt och det finns flera olika saker man kan göra bara i hemmet.

Det tråkiga i kråksången är ju också att vi har många personer som ska vara i sin bästa ålder, men som dessvärre är i väldigt dålig konditionsstatus eftersom de sitter för mycket stil och behöver mer fysisk rörelse och inte mindre.

Jag vet faktiskt inte hur vi ska komma till rätta med det här. Ett framtidsscenario. Jag skulle tro att om 20-30 år kommer vi få betalt för att träna. Ingen kommer behöva betala för dyra årskort för att träna på gym utan den kostnaden tar staten och du får dessutom betalt för arbetet. Såklart det finns något chip eller sändare som registrerar din gjorda aktivitet.

Jag tror det kommer vara svårt att köpa en vanlig cykel utan alla som säljs har inbyggda batterier och går av sig själva ...

Då var det klart. Det blir Superettan även 2021 för mitt älskade VSK. Men det har verkligen varit en tuff och prövande säsong. Det är väldigt små marginaler och klubben hade mycket väl kunnat åka ur.

Jag tror också tränaren Thomas Askebrand hängde väldigt löst när det var som värst. Han klarade sig med stor säkerhet kvar på grund av att säsongen var som den var och att han satt på ett flerårskontrakt. Det hade blivit för dyrt att sparka honom och då hade man blivit tvungen att ta in någon ny som kostat.

Hade klubben inte värvat en otränad, men skicklig spelare i Viktor Prodell hade man garanterat åkt ur! Här ska Robin Blommé ha stort cred.

Det klubben nu behöver är kontinuitet och bygga vidare på det man har för att ta nästa steg.

Truppen ser bra ut redan nu och så här långt fram brukar de aldrig ligga. På utgående kontrakt sitter: Jesper Florén, Calle Svensson, Michael Jahn, Viktor Prodell och Karwan Safari. Här vill jag se en förlängning på Michael Jahn och Viktor Prodell. Ingen räknade riktigt med Jahn i år, men han har verkligen tagit chansen. Han spelar enkelt och gör alltid sitt jobb i backlinjen.

Viktor Prodell kom in otränad och hade inte spelat match på över sex månader, men det här är en stor, stark och rutinerad spelare. En typ VSK saknat. Visserligen har Prodell inte varit lika övertygade sista två matcherna mot Örgryte och Umeå, men han är starkt bidragande till att klubben fixade det här. Bor för övrigt i Kvicksund och pluggar i närheten vilket gör att chansen att få behålla honom kan vara hyggligt stor.

VSK har ju sagt upp all kanslipersonal och de som fortfarande jobbar gör det hemifrån. Jag har haft vissa problem att leverera posten då, men har fått en specialingång. Nu i fredags kom jag in och fick gå förbi halvnakna spelare som precis duschat efter träningen och där satt Askebrand och skrev vid ett bord. Men jag drog ingen ramsa, visade inte upp Sveriges snyggaste klubbmärke som jag har tatuerat på vänster överarm och jag sade inget om att jag är livstidsmedlem i VSK Fotboll. Jag var bara där då för att göra ett professionellt arbete

Till sist vill jag rikta ett stort tack till alla VSK:s supportrar. De har faktiskt varit mest PÅ av alla i hela Sverige. Ja, jag vågar faktiskt säga så. I bortapremiären hyrde man in sig på flera balkonger på Tunavallen i Eskilstuna som har bostäder i hörnen på fotbollsarenan och följde matchen på plats.

Sedan har man varit väldigt uppfinningsrika på hemmamatcherna. De har stått på lastbilsflak vid "Friskis och svettis", haft skylift och sedan har vi haft ett större gäng som stått på stegar och andra saker för att kunna följa matchen live på kortsidan. De har hela tiden varit där även om vädret varit dåligt och spelet skit.

Sedan fick klubben en match (!) med publik på 300 stycken och det var få klubbar som fick den möjligheten i år och då var det bra stämning och med följden att tre viktiga poäng inkom mot Trelleborg. Så även fansen har en starkt bidragande orsak till att vi får se elitfotboll även 2021 i Västerås.

Kontakt: Peter Balonius